Управління ЖКГ
Субота, 27.04.2024, 00:46
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2013 » Серпень » 12 » Сергій Надал: «До Дня міста Тернопіль суттєво оновиться»
09:20
Сергій Надал: «До Дня міста Тернопіль суттєво оновиться»
Як на мене, День міста — це своєрідний підсумок того, що вдалося зробити місцевій владі для громади. Торішнє святкування запам’яталося чималим обсягом робіт щодо благоустрою обласного центру й багатьма подіями, завдяки яким про Тернопіль прокотилася добра слава не лише по Україні, а й за її межами.

Не буду оригінальною, коли скажу, що й цьогоріч Тернопіль змінює своє обличчя, мовою модниць, «наводить марафет». Про те, що вже зроблено, і яких ще змін чекати тернополянам розмовляємо з очільником міста Сергієм Надалом.

— Сергію Віталійовичу, у підсумку за другий рік на посаді міського голови ви сказали: «Ми впевнено рухалися вперед, незважаючи на перешкоди». Ви й зараз настільки впевнено рухаєтеся?

— А як інакше? Результатом нашої роботи є, зокрема, диплом Ради Європи, яким нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи нагородила Тернопіль. Церемонія нагородження відбулась у Страсбурзі. Журі розглянуло 250 заявок від міст країн, які входять в Раду Європи. Переможцями конкурсу стали 26 муніципалітетів з України, Кіпру, Німеччини, Франції, Італії, Ірландії та Туреччини.

Я вдячний Парламентській асамблеї Ради Європи за високу оцінку діяльності нашого міста у напрямку поширення традиційних європейських цінностей. Це визнання сприятиме популяризації Тернополя, як міста, інтегрованого в європейський контекст історично, культурно й економічно. Дякую громаді Тернополя, управлінням міської ради, депутатам і посадовцям, які своєю діяльністю зміцнюють дружбу нашого міста з європейськими країнами, містами, організаціями. Впевнений, що європейський напрямок розвитку України геополітично, економічно й культурно є правильним. Цього вимагає наша відповідальність перед прийдешніми поколіннями.

— Якби ви могли зробити буквально все, навіть чудо, то що б змінили у Тернополі? А що б не міняли в жодному разі?
— Якби українські міста мали ті права й повноваження, якими наділені європейські… На превеликий жаль, самоврядування у нас, в Україні, — формальне. Жорстка централізація стримує розвиток міст. А в розвитку міст — розвиток країни.

Бій по бездоріжжю й стихійній торгівлі

— Ми бачимо, що до Дня міста Тернопіль суттєво оновлюється. Розкажіть про це детальніше.


— Завершуються роботи з капітального ремонту скверу на вулиці Миру, а саме облаштуванню пішохідних доріжок та озелененню. Триває реконструкція фонтанів у парку «Топільче», які матимуть сучасні комунікації та світло-музичне оформлення. На завершенні реконструкція третьої черги набережної Тернопільського ставу, уже укріплено берег, збудовано новий паркан, оновлено пішохідну зону. На завершенні реконструкція бульвару Данила Галицького, тут буде повністю збудований новий фонтан з сучасною підсвіткою та музичним супроводом, оновлено дитячий майданчик, облаштовано клумби, замінено освітлення. Усі роботи з благоустрою плануємо завершити до Дня Незалежності та Дня міста. Буде зроблена також велика пішохідна доріжка від ТЦ «Орнава» до вулиці Карпенка, ці роботи ми плануємо завершити до кінця року. Хочу нагадати, що цього року ми уже реконструювали фонтан «Каскад», а саме повністю замінили внутрішні мережі, вдосконалили підсвітку. Також завершились роботи з укріплення підпірних стінок, які знаходяться в парку ім. Т.Г. Шевченка. До цьогорічного святкування 1025 річниці Хрещення Русі ми реконструювали та оновили територію біля підніжжя Хреста, де відбуваються святкові заходи. Збудовано новий дитячий майданчик у парку ім. Т.Г. Шевченка. Окрім того, триває реконструкція скверу Тараса Шевченка. Тут стару плитку з пісковику ми замінимо на бруківку, оновимо квітники, вдосконалимо освітлення, встановимо нові лавочки та сміттєві урни. Роботи завершимо до святкування 200-ї річниці з дня народження Кобзаря.

— У Тернополі триває ремонт доріг. Через відставання у графіку ви вдалися до непопулярних заходів. Знаємо, що до дисциплінарної відповідальності було притягнуто вісім працівників міської ради. Це дало результат?

— Варто нагадати, що після аномальної зими у Тернополі зруйновано 70% доріг. Окрім того, не ремонтувалися більшість з них десятки років. А окремі дороги потрібно будувати, а не ремонтувати, оскільки вони вичерпали свій термін експлуатації. Відсоток реалізації ремонтів безпосередньо залежить від фінансування – поки що місто ремонтує міські шляхи виключно за власні кошти.

Якщо говорити про поточний ремонт доріг, то від початку поточного року загальна площа виконаних робіт становить 35681,0 метрів квадратних. Закінчено ремонт на проспекті Степана Бандери, вулицях Грушевського, Руській, Богдана Хмельницького, Січових Стрільців, Чехова, Монастирській, Микулинецькій. Також завершилися ремонтні роботи на транспортних розв’язках, зокрема, вулиць Протасевича – 15 Квітня – С. Бандери, Пирогова, Гоголя, Новий Світ, Протасевича, Митрополита Шептицького тощо.

Щодо капітального ремонту, то тут також виконано чималий обсяг робіт. Замінено верхній шар дорожнього покриття площею понад 40 тисяч квадратних метрів. Зокрема, на вулицях Миру, Соломії Крушельницької, Дівочій, Живова, 15 Квітня, Текстильній, Пирогова, транспортній розв’язці вулиць Злуки – Тарнавського – Є.Коновальця, проспект Злуки, вулиць Коновальця, Корольова, Купчинського, Дружби, Винниченка, За Рудкою, Галицька та провулок Галицький. Завершено роботи з капітального ремонту — заміни верхнього шару дорожнього покриття на проїзній частині перехрестя вулиць Паращука — Живова на завершенні облаштування бруківки на зупинці громадського транспорту в районі ЗОШ №24.

Активно ведуться роботи з розширення проїзду під двохарочним залізничним мостом вулиць Богдана Хмельницького – Крушельницької – Бродівській – Збаразькій. Розпочато реконструкцію вул. Симоненка. Тут ми повністю замінимо освітлення, ширина проїжджої частини із семи метрів зросте до десяти метрів п’ятдесяти сантиметрів. Також, проектом передбачені заїзні кишені для громадського транспорту на зупинках. Роботи на цій ділянці повинні завершити до 15 вересня.

— Наступним етапом після ремонту доріг є нанесення дорожньої розмітки. Що вже зроблено?

— Так, нині ці роботи тривають. Вже нанесено більше вісімнадцяти кілометрів дорожньої розмітки. Зокрема, роботи з нанесення розмітки виконано на вулицях Руській, Замковій, Острозького, Замонастирській, на майдані Волі, тощо. Якщо конкретніше, то це 28 знаків нерегульованого пішохідного переходу («зебр»), 5 розміток пішоходних переходів із підвищеною вірогідністю виникнення дорожньо-транспортних пригод та 16 розміток на пішоходних переходах, регульованих світлофорами.

— Не так давно міська рада ухвалила рішення про збільшення плати за проїзд у маршрутних таксі. При цьому міська рада ставила ряд вимог і зобов’язань до власників транспортних засобів. Чи виконують усі вимоги перевізники?

— Для того, аби контролювати якість надання транспортних послуг, із 5 червня по 5 липня у Тернополі відбулась комплексна перевірка громадського транспорту. Комісією було здійснено 1028 перевірок міських автобусів і тролейбусів. За її результатами 6 водіїв усунено від роботи, винесено догани 31 водію, проведено додатковий інструктаж 103 водіям громадського транспорту.

Загалом роботою комісії ми задоволені, і надалі проводитимемо заходи щодо покращення функціонування громадського транспорту у Тернополі. Я особисто перевірив роботу трьох маршрутних автобусів у Тернополі. Пасажири були з квитками, при чому ніхто не скаржився на роботу водія. Зауважу, що систематична робота щодо покращення функціонування громадського транспорту у Тернополі триватиме. Зокрема, усі автобуси обладнані системою GPS-навігації. Завдяки цьому можна моніторити дотримання графіку громадського транспорту, час виїзду і заїзду маршруток, а також час приїзду на кінцеві зупинки, які передбаченні у графіках. А вже з осені ця система стане загальнодоступною. Кожен тернополянин в режимі он-лайн зможе зайти в Інтернет і побачити, де знаходиться потрібний йому автобус чи тролейбус.

Окрім того, зараз проводиться робота по встановленню автоматичної системи озвучення зупинок у громадському транспорті. Вже 40 автобусів і 14 тролейбусів обладнані такою системою. А до кінця року весь громадський транспорт буде озвучений.

— Чи плануєте розвивати тролейбусний парк?

— Ми добре розуміємо, що тролейбуси — це екологічний транспорт, і тому намагаємося оновлювати тролейбусний парк. Не секрет, що чимало машин електротранспорту зношені, тому Тернополю вкрай необхідні нові машини. Нові тролейбуси надзвичайно дорогі, тому було прийнято рішення купувати вживані. Вже кілька років поспіль містом курсують так звані нові-старі машини, придбані у Чехії. Вони добре себе зарекомендували. З першого серпня на лінію вийшло ще два чеські тролейбуси. Вони обслуговуватимуть десятий та одинадцятий маршрути.

Варто додати, що майже п’ять років Тернопіль через різноманітні бюрократичні відмовки, не мав змоги отримати два тролейбуси із Львівського автобусного заводу. І тільки цього року нам вдалося відвоювати три автобуси, які курсуватимуть за новим маршрутом № 1А, він ідентичний тролейбусному маршруту № 1 «вул. Винниченка – вул. Слівенська» (через вул. Руську, пр.. С.Бандери, вул. Л.Українки). Відтак, три тролейбуси з маршруту №1 ми переводимо на маршрут №8, де є ця потреба.

— Чимало проблем завжди виникало через стихійну торгівлю. Віднедавна міська влада розпочала з нею активну боротьбу. Чи буде вона «не на життя, а на смерть»?
— Вже не один рік у Тернополі проводиться боротьба із несанкціонованою торгівлею. Так, торік в районі центрального ринку було звільнено проїжджу частину від причепів та вантажного транспорту, облаштовано додаткові місця, де приїжджі торговці мають можливість продавати сільгосппродукцію. Натомість цього року працівникам міськради та муніципальної поліції знову доводиться демонтовувати об’єкти торгівлі, які встановлено без будь-яких належних дозволів.

Це питання постійно перебуває на контролі виконавчих органів міської ради. У березні цього року створено комісію із виявлення та попередження несанкціонованої торгівлі, у яку увійшли спеціалісти виконавчих органів міської ради та представники контролюючих органів міста.

Особливо гостро постає проблема несанкціонованої торгівлі біля мосту через річку Серет, що на вулиці Митрополита Шептицького, де на тротуарах і проїжджій частині встановлено ряд тимчасових споруд і великогабаритних автопричепів. Вони створюють перешкоду для руху транспорту та пішоходів, а також є причиною виникнення аварійних ситуацій. Відповідно до рішення виконавчого комітету 20 червня цього року ці об’єкти було демонтовано. Проте невдовзі їх знову встановили й відновили стихійну торгівлю. Міська влада і правоохоронні органи давно ведуть боротьбу із цим явищем, але цього, як виявилося, замало. Після рейдів за участю спеціалістів структурних підрозділів міської ради, працівників контролюючих і правоохоронних структур, сплачених штрафів та роз’яснювальних бесід несанкціонована торгівля триває. Ці продавці працюють без державної реєстрації, не сплачують податків, не мають медичних книг і дозволів санепідемстанції й висновків ветеринарних лабораторій.

Подолати це явище можливо лише спільно із правоохоронними органами. Уже прийнято рішення про створення робочої групи, до якої увійдуть по два представники муніципальної міліції й міського відділу УМВС для щоденного патрулювання на тих об’єктах, які були виявлені.

Святкування на усі смаки

— Торік День Незалежності й тернопільський празник святкували з неабияким розмахом. Що запропонуєте цього року?


— У місті із 23 по 28 серпня відбудеться чимало заходів, приурочених Дню Державного Прапора України, Дню Незалежності й Дню міста. Сподіваюся, кожен зможе знайти відпочинок для себе. Так, 23 серпня пройде ряд заходів, присвячених вшануванню Державного Прапора, 23-25 серпня відбудеться Фестиваль з водно-моторного спорту та Чемпіонат з Аквабайку. 24 серпня на Театральному майдані пройде чимало спортивних заходів. Зокрема, першість міста зі скейтів і роликів, турнір із флорболу «Кубок Незалежності-2013», показові виступи вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Із 25 по 27 серпня у Тернополі відбудеться 1-й Свiтoвий Кoнгрес Украïнських Мoлoдiжних Організацій. А із 27 по 29 серпня на наше місто очікує ще одна подія — Другий Міжнародний турнір із футболу серед команд Української діаспори. Також у ці дні відбудеться традиційний кубок міського голови з повітроплавання.

24 серпня на набережній ставу пройде майстер клас із приготування борщу від депутатів міської ради, святковий концерт до дня Незалежності України за участю тернопільських гуртів «Одеон», «Лорелай», «Фіра» й гурту «Гайдамаки».

У вівторок, 27 серпня, на Майдані Волі, Театральному майдані, у Палаці кіно відбудеться прем’єрний показ мультфільмів за авторською версією та участю казкаря Сашка Лірника. 28 серпня у парку «Національного відродження» охочі зможуть побувати на святі меду. Також у цей день вперше в Тернополі на території парку «Національного відродження» плануємо провести огляд-конкурс квіткових букетів та композицій «Рай на Співочому полі». На Співочому полі, 28 серпня, тернополян зі святом вітатимуть зірки української естради — заслужені артисти України Ірина Шинкарук, Інеса Братущик, Павло Мрежук та народний артист України Павло Дворський. Завершить святкування виступ одного кращих музичних проектів Європи – гурту «Fly Project» (Румунія, Бухарест).

Зауважу, що це лише невелика частина заходів, які відбуватимуться в місті. Для того, аби тернополяни змогли прийняти своїх гостей і добре розважитись, середа, 28 серпня, буде вихідним днем, правда з відпрацюванням у суботу, 10 серпня.

— Спасибі за розмову. Нехай щастить!



Розмовляла Софія Лінчевська (газета «Вільне життя плюс»).
Переглядів: 455 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0