Управління ЖКГ
Середа, 24.04.2024, 11:17
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2010 » Серпень » 9 » "Тарифи збільшать усім. Але не однаково"
10:23
"Тарифи збільшать усім. Але не однаково"
Міністр з питань ЖКГ України Юрій Хіврич надав інтерв’ю журналісту газети « Урядовий кур’єр» Інні Косянчук, опубліковане 31 липня 2010 року. Пропонуємо ознайомитись з публікацією. 


  Після повідомлення про доведення ціни на газ до окупності редакцію атакували люди із запитаннями - так скільки ж ми тепер платитимемо за тепло? "Це що, тариф нам теж підвищать на 50%? - сердито запитував Микола Діденко із Сум. - Я й так плачу чимало!". Що ж, збільшення тарифів стосується практично всіх - хіба що за винятком жителів віддаленої української глибинки, куди блакитне паливо навряд чи прийде взагалі. Однак ніде не дінемось - розкошелюватися таки доведеться. Але коли, наскільки і за що саме, і чи можна якось зекономити на газі? З проханням прояснити ситуацію ми звернулися до міністра з питань житлово-комунального господарства Юрія Хіврича.

Поки що працюватимуть збитково

- Коли, на скільки і на які послуги підвищаться тарифи після збільшення цін на газ?

- Сьогодні газ є в собівартості двох послуг: теплопостачання і гарячого водопостачання. Отже, зміна ціни на блакитне паливо вплине на їх ціну. За нашими прогнозами, вона зміниться з 15 жовтня цього року.

- Не з 1 серпня?

- Ні. Хоч ціна на газ підвищується з 1 серпня, та щоб урахувати зміну в складі тарифу, потрібно прийняти відповідний регуляторний акт і подати нові розрахунки до органів місцевого самоврядування, які й затверджують тарифи для своїх населених пунктів. Далі, відповідно до прописаної в законодавстві процедури, має відбутися ціла низка рішень і обговорень на депутатських комісіях тощо... Це процес, розтягнений у часі. А поки що наші підприємства працюватимуть собі на збиток при подачі гарячої води.

- Чи для всіх міст тарифи підвищаться однаково?

- Ми рекомендуємо регіонам оптимізувати тарифи тільки за газовою складовою. Але... Наприклад, з 27 міст - це обласні центри, Київ та Севастополь - у 18-ти тепло і гаряча вода відшкодовується на 90-100% собівартості послуги. Оскільки газова складова у структурі послуги - 53%, тарифи тут зростуть десь на 25-26%. А ось у восьми областях дещо інша ситуація. У Вінниці люди сплачують лише 79% собівартості послуги, у Донецьку - 82, Житомирі - 86, Ужгороді - 59, Сумах - 84, Хмельницькому - 72, Чернігові - 79, Києві -67 і в Севастополі - 72%. І тут тарифи можуть зрости трохи більше: за нашими розрахунками, десь на 30-35%. Але ж, з іншого боку, ціни для споживачів можуть узагалі не змінитися. Це якщо міський бюджет візьме на себе покриття різниці між собівартістю послуги і тарифом. Органи місцевого самоврядування мають право так зробити.

- Та не кожен цим скористається - місцеві бюджети не такі багаті...

- Гадаю, дехто піде на це, адже 31 грудня - місцеві вибори. І кожен міський голова захищатиме свій імідж...

Держава підтримає і споживачів, і комунальників

- А чи не призведе збільшення тарифів до збільшення неплатежів? Бо ж якість послуг навряд чи зросте...

- По-перше, підготовлені дуже хороші заходи для захисту споживачів. Сьогодні в Україні тільки 600 тисяч сімей отримують субсидії. Зниження субсидіарного порога на 5% і працюючим, і непрацюючим дасть можливість, за нашими підрахунками, в 2 - 2,5 раза збільшити кількість тих, хто отримає таку допомогу від держави. До їх числа увійдуть і ті бабусі, які сьогодні не в змозі платити, бо їхніх дохід трошки більший, ніж субсидіарний поріг. І підприємства ЖКГ не постраждають, бо різницю отримають від держави. А ці гроші ми вкладемо в підвищення якості послуги. Це - ремонти котелень, заміни котлів, труб... А ще в нас є державні програми, спрямовані на поліпшення послуг.

- На прес-конференції ви сказали, що є можливість зменшити споживання газу на 30%. Коли цього очікувати?

- За нашими прогнозами - до 2014 року. Нині 16 областей вже розробили й затвердили програми модернізації теплоенергетики, використовуючи розробки українських науковців, зокрема академіка Анатолія Долинського. Зменшити обсяг споживання газу цілком реально.

- Що для цього потрібно?

- Насамперед - чітке фінансування. Ми в цьому році спрямовуємо тільки 580 млн грн на виконання програми модернізації теплоенергетики. Наступного року, за затвердженою парламентом програмою реформування ЖКГ, заплановано модернізацію 1,1 млрд грн. Через рік -майже півтора мільярда, і так далі, поки не завершимо цю справу. Якщо гроші вдасться залучити в повному обсязі, то до 2014 року на 30% - а це близько 2 млрд кубометрів газу -скоротити його споживання. В цьому році плануємо заощадити 4 - 5%.

- Це буде точково, в окремих містах?

- Ні, по всій Україні. Власне, процес уже помаленьку йде. У 2007 році ми споживали за рік майже 9 млрд кубів газу. В 2009 році зменшили до 8100 кубометрів. Це - за рахунок енергозбереження, а не економії на споживачах. Адже є постанова Кабміну N 630, у якій чітко говориться: якщо в квартирі взимку температура 18 градусів - споживач платить 100%, 16 градусів - платить менше, а 12 градусів - узагалі не платить... Тому нам ніяк не вигідно економити на людях. Вигідніше поставити новий котел, утилізатор тепла, нову економну горілку, де потрібно - закрити котельні, які працюють на 40-45% своїх потужностей, а решту завантажити, як мінімум, на 80%. У нас так само, як і в економіці промислового підприємства: чим більше воно випускає і реалізує продукції, тим вона дешевша.
 
Зекономити може кожен

- Якщо зменшиться споживання газу на 30%, чи можна говорити про зниження тарифів?

- Я б сказав по-іншому. Не про зниження, а про пом'якшення. Якщо зменшиться складова блакитного палива у собівартості послуги, безумовно, тариф перерахують. Але в собівартості ще є електроенергія, мінімальна заробітна плата. А ці показники зростають...

- Чи справедливо, що той, хто живе в котеджі з "автономкою", платить за газ менше, ніж мешканець багатоповерхівки з центральним опаленням...

- Ми вважаємо, що це несправедливо. До того ж саме ціна підштовхує людей до встановлення індивідуального опалення навіть у "висотках", а це, крім усього, небезпечно для всього дому. Ціна на газ для опалення повинна бути однаковою: і для ТКЕ, і для "індивідуалів". Ми наполягатимемо на усуненні цього перекосу. Але тут не йдеться про блакитне паливо для газових плит і колонок - це окрема послуга.

- Енергозбереження - не тільки модернізація котелень і тепломереж. Це й економія в самому будинку, квартирі -тобто утеплення тощо. За чиї гроші це треба робити?

- Затрати на виробництво, наприклад, теплопостачання, напряму залежать від стану обладнання. Якщо воно старе і малоефективне (а в нас є котли навіть з ККД 75-80%), виробництво послуги обходиться дорого, а отже, й людям платити потрібно більше. Тому наше завдання - насамперед осучаснити котельні, бо саме тут створюється послуга. Далі потрібно модернізувати тепломережі, передусім теплотраси від котельні до теплопункту. Це робиться за рахунок державного бюджету, муніципалітету і коштів самого підприємства. А далі ми приходимо в житловий будинок. Та якщо по ланцюжку до будинку ми можемо спланувати, що зробити, які кошти вкласти, щоб зменшити споживання газу, то проблема житлового будинку, де втрачається більше 30% тепла, розв'язується не так просто. В домі тепло втрачається через міжблокові шви, вікна, дах, підвали. І ось тут про своє житло має потурбуватися кожен мешканець. Дуже добре, якщо людина ставить у своїй квартирі металопластикові вікна, коли думає, де можна утеплити. У Києві досить багато квартир у старих дев'ятиповерхівках люди за свій кошт утеплили. Це один із шляхів енергозбереження.

А можна зробити й по-іншому - утеплити ввесь дім. Ми саме готуємо проект закону про зменшення втрат тепла в житловому будинку, нині певну допомогу в цій розробці надають Євросоюз, ЄБРР. Також підключилась одна іноземна фірма, з якою укладаємо договір, аби показати на прикладі пілотних проектів, як цей механізм працюватиме. Поки що хочемо конкретно з'ясувати, скільки треба грошей на утеплення того чи іншого будинку, прораховуємо, скільки це коштуватиме навіть із заміною внутрішніх стояків, вікон у місцях загального користування. А щодо самих квартир - їх мають утеплити самі мешканці. Ми зможемо тільки малозабезпечених захистити. За попередніми розрахунками, утеплення однієї двопід'їзної дев'ятиповерхівки обійдеться від 3 до 5 млн грн.

Це дорого...


- Так, мешканець самотужки не "потягне". Муніципалітет власними силами - теж ні. Тому ми пропонуємо кілька схем, ефективність яких покажемо, впровадивши пілотні проекти. Є різні типи утеплення - піноуретаном або піною під штукатурку, а є утеплення фасадів, що вентилюються. Ціна майже однакова, але що доцільніше використати в тому чи іншому регіоні? Там, де випадає більше снігу, дощу, краще підійшов би вентильований фасад. Де менше опадів - інша технологія.

Ми нині включаємо в програму пілотних проектів по одному будинку від міст, які входять у програму "Євро-2012". Крім цього, сьогодні іноземні фірми нам пропонують пільгові кредити. На 15 років - від 3 до 7%. Це прийнятно, але вони ставлять умову - щоб бюджет міста був спроможним ці кошти з часом повертати, тому тут дуже пильну увагу звертають на бюджетну складову. Крім того, у виграші опиняться ОСББ - їх ми підтримаємо невеликими грошима для вибіркового капітального ремонту, і ці гроші вони зможуть використати на енергозбереження. Варіантів багато - в кожному випадку потрібно обрати найдоцільніший. Бо ж чим менше використаємо ресурсів - тим менше навантаження буде на наші гаманці...
Переглядів: 964 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0