Управління ЖКГ
Вівторок, 14.05.2024, 12:18
Меню сайту
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Травень » 13 » Володимир Камінський: “Більш як 700 тернополян уже мають власне житло”
15:06
Володимир Камінський: “Більш як 700 тернополян уже мають власне житло”
На сьогоднішній день багато тернополян, які роками проживають в гуртожитках, до цих пір не мають права власності на них. Міська влада обіцяє розв’язати цю наболілу проблему. Які зміни чекають на мешканців гуртожитків, розповідає заступник міського голови з економічних питань, голова міської комісії із забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків Володимир Камінський.

Мешканці гуртожитків не один рік чекають, що стануть господарями своїх осель. Скільком з них влада уже допомогла?
За минулий рік приватизовано 317 кімнат. Лише за чотири місяці цього року приватизували 305 жилих приміщень. Тож маємо позитивну динаміку - більш як 700 тернополян уже мають своє житло.

Є в місті гуртожитки, які не підлягають приватизації?
Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який вступив у дію 1 січня 2009 р. не поширюється: на громадян, які проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання у зв'язку з навчанням; осіб, які мешкають у гуртожитку без законних підстав (без офіційної реєстрації місця проживання); громадян, які проживають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, що відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов; працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України; на осіб, які потребують медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз; тих, які проживають у гуртожитках, що мають статус соціальних на момент набрання чинності вищезгаданого Закону.
Згідно проведеної інвентаризації гуртожитків на території м. Тернополя, станом на 1 липня 2009 р. не підлягають передачі у комунальну власність гуртожитки вищих учбових закладів (29 об’єктів), Збройних Сил України (1 об’єкт), УМВС України в Тернопільській області (2 об’єкта).

Мешканці яких гуртожитків у Тернополі можуть приватизувати своє житло?
На даний час на баланс міської ради передано 25 відомчих гуртожитків. 18 перейшли від ВАТ ТО «Текстерно», 6 – від ВАТ «Тернопільський комбайновий завод», один – ПМК-24 – вул. Текстильна, 34 а. Можливість приватизувати кімнату в гуртожитку безпосередньо залежить від таких факторів, як статус гуртожитку, законність поселення та термін проживання у ньому. Також законодавство вимагає, щоб кімнати у гуртожитках не мали незаконних перепланувань та добудов, щоб не було боргів за житлово-комунальні-послуги. Після проведення відповідної перевірки документів на предмет законності отримання житла в цьому будинку, відсутності іншого житла, тернополяни зможуть приватизувати свої помешкання в гуртожитках.

А як вирішуватиметься питання з надлишком житлової площі, якщо хтось її має? Яким чином ці мешканці отримають у власність зайві квадратні метри?
Безоплатна передача жилої площі громадянам здійснюється з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю. Згідно з законом, надлишки загальної площі жилих приміщень громадяни України, які мешкають у них, можуть викупити. У такому разі інвентарбюро робить розрахунок площі, яку хочуть приватизувати, і визначає, за яку частину житла потрібно доплатити. Однак такі випадки поодинокі.

Чи після приватизації мешканці стають співвласниками допоміжних приміщень?
Так, і вони навіть мають право створити об'єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитку відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Наскільки простим буде процес приватизації?
Ми зробимо все, щоб максимально спростити шлях від подачі заявки на приватизацію до отримання свідоцтва на право власності. Жодних перешкод ніхто нікому створювати не буде. Міська рада у межах чинного законодавства здійснює підготовку гуртожитків до приватизації, а це і їх інвентаризація, і взаємодія із службами пожежного та санітарного нагляду, і виготовлення нових інвентарних справ та проектів відповідності проведених перепланувань та добудов діючим державним будівельним нормам тощо. Це є перші умови, необхідні для реалізації законних прав мешканців гуртожитків.
Переглядів: 771 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0