Управління ЖКГ
Субота, 18.05.2024, 17:44
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Антимонопольний комітет наступає на горло забудовникам
15:30
Антимонопольний комітет наступає на горло забудовникам
АМКУ вийшов із своїми пропозиціями до органів влади, серед яких - заборони утворення ОСББ компаніями-забудовниками та пов'язаними з ними особами.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.
АМКУ пропонує:
по-перше, внести зміни або розробити і затвердити нові нормативно-правові акти, які б визначали форму звернення, повний перелік документів, необхідних для передачі багатоквартирного будинку та прилеглої прибудинкової території з балансу балансоутримувача на баланс ОСББ, конкретні строки розгляду такого звернення (в тому числі передбачити механізм «мовчазної згоди») і відповідальність за порушення строків розгляду звернення;
по-друге, розробити проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», в якому передбачити положення щодо: визначення членів ОСББ категорією споживачів житлово-комунальних послуг - «населення»; заборони утворення ОСББ компаніями-забудовниками та пов'язаними з ними особами; безоплатності вступу в ОСББ; обмеження щодо встановлення членських внесків членами об'єднання; граничного строку договору про управління житловим комплексом; недопущення встановлення штрафних санкцій за дострокове розірвання договору про управління житловим комплексом на вимогу ОСББ;
по-третє, вдосконалити нормативно-правову базу щодо визначення виконавців житлово-комунальних послуг.
У межах компетенції здійснено близько 3 тис. перевірок (в тому числі 147 виїзних) суб'єктів господарювання, органів влади й місцевого самоврядування в житлово-комунальній сфері та діяльності ОСББ. За результатами яких АМКУ розпочав близько 260 справ про порушення конкуренційного законодавства та надав 230 обов'язкових для розгляду рекомендацій.
Як з'ясував АМКУ, для ОСББ характерними є всі проблеми, що нині існують у житлово-комунальній сфері. Зокрема, йдеться про не визначення виконавців послуг, не проведення перерахунків за ненадані або неякісно надані послуги, порушення процедури встановлення тарифів тощо.
Разом з цим, під час дослідження органи АМКУ виявили і характерні проблеми, що притаманні лише ОСББ, зокрема:
1. Невиправдане зволікання передачі органами місцевого самоврядування житлового фонду ОСББ. Внаслідок бездіяльності органів місцевого самоврядування ОСББ фактично існують лише на «папері», мешканці будинків продовжують сплачувати за послуги ЖЕКам, додатково витрачаючи кошти на утримання власного ОСББ.
2. Утворення компаніями-забудовниками та декількома власниками квартир ОСББ та передача такими ОСББ функцій з обслуговування будинків управляючій компанії, що пов'язана із забудовником. Запровадження такої схеми призводить до зростання у рази тарифів без виправданих на те причин.
3. Збільшення вартості послуги внаслідок нав'язування для ОСББ виконавця, визначеного місцевим органом влади.
Нагадаємо, що на виконання доручення Президента України органи АМКУ зосередили свою роботу на проведенні дослідження функціонування ОСББ.
Переглядів: 412 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0