Управління ЖКГ
Субота, 18.05.2024, 13:47
Меню сайту
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Жовтень » 13 » Енергоефективність потребує змін у законодавстві
19:34
Енергоефективність потребує змін у законодавстві
Нещодавно Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк обговорив хід впровадження проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» з представниками Міжнародної фінансової корпорації (IFC). Проект має на меті створити ефективні законодавчі та інституційні платформи для підтримки українських об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та компаній з управління житловими будинками. Донорські кошти надає уряд Швейцарії, а демонстраційним пілотним містом є Вінниця.

Концепція фінансування полягає в тому, що IFC позичить ресурси українським банкам, які, своєю чергою, даватимуть їх у кредит ОСББ для поліпшення енергоефективності їхнього житла. Найбільшою перепоною для втілення цього проекту в Україні є невпевненість українських банкірів, що ОСББ зможуть погасити кредит. Тому представники Міжнародної фінансової корпорації пропонують спільними зусиллями Мінрегіону та приватних юридичних фірм удосконалити законодавство, щоб банки України були впевнені у безпечності такого кредитування.

Керівник проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегош Гайда повідомив, що у країнах центральної та західної Європи кредити для банків були погашені на 100 відсотків. Адже вдосконалення енергоефективності житла суттєво підвищує його ціну, що, власне, й зацікавило тамтешні ОСББ. Тому важливо, щоб українські власники квартир керувалися такою ж логікою.

Очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк заявив, що готовий хоч завтра підписати меморандум про співпрацю з IFC: «Я повністю з вами згоден і готовий залучити до проекту кошти з держбюджету та закликати громадян до співпраці. Я особисто готовий узяти участь у написанні відповідних законів».

Важливою складовою успішності, окрім поліпшеного законодавства, є також конкуренція банків. Це вигідно, у першу чергу, населенню. Як показав європейський досвід, конкуренція у межах проекту між трьома – п’ятьма банками дає гнучку кредитну ставку в діапазоні 0,2 – 2,5 відсотків річних.

Представники IFC також повідомили, що готові взяти на себе роботу з громадськістю та банками. Корпорація вже завершує розробку різноманітних ознайомчих матеріалів – відеороликів та буклетів, які мають переконати кредиторів та підприємців, що українське ЖКГ – цілком пристойне поле для ведення бізнесу.
Переглядів: 500 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0