Управління ЖКГ
Субота, 18.05.2024, 17:10
Меню сайту
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Вересень » 22 » Форум ОСББ у Львові назвав 12 пропозицій для покращення умов функціонування ОСББ
16:35
Форум ОСББ у Львові назвав 12 пропозицій для покращення умов функціонування ОСББ
20 вересня у Львові відбувся Форум ОСББ, учасники якого прийняли резолюцію адресовану керівникам профільних органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій.

Як повідомив «ProOSBB.info» співорганізатор Форуму, заступник голови Львівського відділення Асоціації міст України Віталій Загайний, прийнята резолюція відображає спільну позицію голів ОСББ - учасників Форуму.

«Термінове запровадження пропозицій, що сформульовані у Резолюції, дозволить суттєво покращити діяльність ОСББ та запровадити нові якісні механізми функціонування ОСББ в Україні», - переконаний представник АМУ.

Серед пропозицій, зокрема, є введення заборони вчинення будь-яких дій із прибудинковою територією та земельною ділянкою будинків ОСББ до передачі її у власність чи користування ОСББ.

Також пропонуються зміни до Податкового Кодексу стосовно ОСББ, у частині де йдеться про те, що операції, які здійснюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК для виконання своїх статутних функцій що не є об'єктом оподаткування.

Нагадаємо, що у Форумі взяли участь сто учасників із 21 міста України з п’яти регіонів (Київ, Львів, Луцьк, Вінниця, Нововолинськ, Новий Розділ, Новояворівськ, Жидачів, Броди, Золочів, Рудки, Стрий, Дрогобич, Трускавець, Червоноград, Радехів, Дрогобич, Винники, Ходорів, Борислав, Павлоград (Дніпропетровської області). Серед учасників: 56 осіб - керівники ОСББ та Асоціацій ОСББ, 10 осіб представники профільних громадських організацій, 16 осіб - представники органів влади (міські голови та депутати місцевих рад в тому числі Львівської обласної, керівники профільного управління Львівської ОДА) та 18 осіб представники приватних комерційних організацій.

Організатори Форуму: Асоціація територіальних самоврядних громад Львівщини, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, ГО Ресурсний центр для ОСББ, об’єднання «Самопоміч», Львівська міська рада за сприяння представництва Фонду Фрідріха Наумана в Україні.

РЕЗОЛЮЦІЯ

Форуму ОСББ

м. Львів, 20 вересня 2011 року

Організатори форуму:  Львівське регіональне відділення Асоціації міст України; ГО «Ресурсний центр для ОСББ»; об’єднання «Самопоміч»; Львівська міська рада.

Учасники Форуму: представники ОСББ, громадських організацій, комерційних компаній, органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади.

Ми, учасники Форуму, наголошуємо на актуальній потребі реформування сфери житлового господарства в Україні, з метою забезпечення сприятливих умов для розвитку об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі - ОСББ) , та якісного нормативно-правового регулювання їх діяльності. Під час форуму обговорено ряд важливих аспектів діяльності ОСББ в Україні, зокрема правові, економічні, технічні та інноваційні умови їх роботи.

На підставі аналізу проблем, що виникають в житловій сфері та потребують негайного вирішення, з метою  підтримки діяльності та розвитку ОСББ в Україні, вважаємо за доцільне запропонувати:

Зміни до Податкового Кодексу стосовно ОСББ, у частині де йдеться про те, що операції, які здійснюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК для виконання своїх статутних функцій що не є об'єктом оподаткування.

Зміни до Земельного Кодексу про те, що прибудинкова територія передається безоплатно у спільну власність власників квартир та нежилих приміщень або у постійне користування об’єднанню, а  до цього моменту будь-які дії із земельною ділянкою та прибудинковою територією, яка була виділена для  будівництва  будинку, забороняються.

Зміни визначення терміну «допоміжні приміщення», які унеможливлять їх незаконне використання і відчуження особам, які не є співвласниками будинку, а також доповнення до терміну «прибудинкова територія» уточненням, що вона  призначена також і для задоволення соціально-побутових  та  культурно-оздоровчих  потреб  мешканців.

Можливість створення ОСББ  у складі декількох будинків,  а також їх асоціацій  без непотрібних додаткових умов.

Нова окрема стаття «Підтримка створення та діяльності об’єднань», яка об’єднує усі напрямки державної  підтримки  ОСББ.

Нова стаття  «Особливості створення об’єднання у новозбудованих та реконструйованих будинках», яка передбачає наявність у  договорах між забудовником і приватними інвесторами положення про обов’язкове  створення ОСББ, а також норми про те, що у разі, якщо протягом двох місяців після отримання 50% мешканців свідоцтв про право власності на житло об’єднання не було створене, то обов’язок з вчинення дій для його державної реєстрації  покладається на орган місцевого самоврядування  або на юридичну особу, на балансі якої перебуває  будинок.

 Норми про те, що відмова у передачі в управління об’єднанню житлового комплексу з боку колишнього власника (балансоутримувача, управителя) не допускається.

Норми про те, що  рішення загальних зборів є обов'язковим не тільки для членів об'єднання, а і для квартиронаймачів, орендарів та суборендарів, власників нежитлових приміщень, а також про те, що відносини об’єднання і управителя регулюються договором між ними, який укладається на основі Типового договору.

Норма про те, що  ОСББ не просто може визначити виконавців окремих житлово-комунальних послуг, але має право на це, а відмова постачальників комунальних послуг, які визначені об’єднанням у якості виконавця цих послуг, діяти у цьому статусі та укладати прямі договори з співвласниками будинку, не допускається.

Передбачити можливості для ОСББ одержувати кошти    з   державного  і   місцевих   бюджетів,      на    засадах співфінансування  для  утримання і ремонту будинку та прибудинкової території.

Передбачити у 2012 році можливість для виготовлення технічної документації на будинки ОСББ за повного або часткового фінансування з державного та місцевих бюджетів.

Передбачити з 2012 року можливість впровадження програм енергозбереження для ОСББ з коштів державного бюджету та місцевих бюджетів. 

Вважаємо, що ефективне запровадження  вищезазначених пропозицій дозволить суттєво покращити діяльність ОСББ та запровадити нові якісні механізми їх функціонування в Україні.

 

Учасники форуму

Переглядів: 712 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0