Управління ЖКГ
Субота, 18.05.2024, 20:51
Меню сайту
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Листопад » 18 » Мінрегіон планує вдосконалити систему управлінь капітального будівництва в регіонах у рамках адмінреформи
15:49
Мінрегіон планує вдосконалити систему управлінь капітального будівництва в регіонах у рамках адмінреформи
Вчора в Мінрегіоні під головуванням Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолія Близнюка відбулася нарада щодо подальшої діяльності управлінь капітального будівництва при Раді Міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. На захід крім начальників згаданих управлінь та експертів Мінрегіону, також були запрошені профільні заступники голів облдержадміністрацій.

На кінець 80-х років Управління капітального будівництва були єдиною службою замовника в регіонах, мали крім управлінських ще й технологічні підрозділи та обслуговували абсолютно всі об’єкти і кошти будівництва. Вхід у ринкові відносини для системи УКБ відбувся не просто, проте ще до початку 2000-х років система зберігала потенціал. На сьогодні він майже вичерпаний, а система потребує суттєвого реформування, що яскраво підтверджують наведені під час наради показники. Кількість освоєних на будівництві у регіонах коштів, а це 150 млрд. 760 млн. грн. у 2010 та 117 млрд. 915 млн. грн. за 9 місяців 2011 року, свідчить про нарощування темпів будівництва та зростання інвестицій у галузь. Але через систему УКБ проходить всього від 0,4% до 8,2% у різних регіонах, або ж загалом по країні до 2% обсягу коштів. Навіть, якщо розглядати виключно фінансування бюджету всіх рівнів, то частка УКБ не перевищуватиме 30%. Замовниками будівництва зараз виступають і управління освіти, і медичні об’єднання та інші галузеві управління, що не може не відбиватися на якості супроводу об’єкта та ефективності використання коштів. Сама система управлінь капбудівництва переживає організаційну та кадрову кризу. У системі УКБ задіяно 688 осіб, при нормативній кількості 147. Витрати на утримання служби замовника у 8-ми областях перевищують встановлену державними будівельними нормами у 2,5% від вартості робіт, а в одній з областей навіть досягнула позначки у 8%. Детальний розгляд ступеня освоєння коштів у будівництві виявляє стійку тенденцію до нарощення кількості недобудов у регіонах, що йде врозріз із державною політикою в галузі, яка спрямована на добудову і якомога швидшу ліквідацію довгобудів. Саме управління капітального будівництва повинні пов’язувати інвестора, замовника та місцеву владу, але всупереч вимог законодавства, тільки 30% обласних центрів розробили як Генеральний план, так і порядок використання коштів інвесторів та регулювання пайової участі у розвитку місцевої інфраструктури. У документах, підготовлених УКБ для реалізації централізованих проектів, експерти Мінрегіону виявляють до 30% помилок. Все це призводить до нелогічного розвитку подій, коли при наявності цієї спеціалізованої служби функції замовника часто виконує підрядник. Відтак, експерти дійшли висновку, що лише зміна структури і статусу цієї системи дозволить зберегти важливий цей напрямок навіть за умови очікуваної повної ліквідації управлінь у складі облдержадміністрацій.

Мінрегіон пропонуватиме створити централізовану службу – Управління капітального будівництва на центральному рівні, та регіональні управління у статусі госпрозрахункових підприємств. За попередніми розрахунками, це дасть змогу повністю виконувати вимоги Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», зменшить кількість держслужбовців на місцевому рівні, дозволить значно зекономити бюджетні кошти та спростити процедуру закупівель. Ще одним шляхом модернізації служби замовника є укрупнення та створення субрегіональних центрів. Втім, як наголосив головуючий на засіданні Міністр Анатолій Близнюк, сьогоднішнє засідання має стати початком виваженого діалогу між фахівцями, спрямованого на вироблення якомога ефективнішого шляху реформування підсистеми.
Переглядів: 489 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0