Управління ЖКГ
Субота, 18.05.2024, 19:34
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Постанова про "єдині тарифи" є нічим іншим як втручання у повноваження місцевих рад: думка експерта
09:45
Постанова про "єдині тарифи" є нічим іншим як втручання у повноваження місцевих рад: думка експерта
Харківська філія Інституту Горшеніна уточнила в експертів значення нещодавно прийнятих Кабінет міністрів України п'яти порядків з єдиними підходами для всіх регіонів з формування тарифів на житлово-комунальні послуги.

Згідно з постановою № 869 від 1 червня 2011 року, опублікованому в газеті "Урядовий кур'єр", затверджено п'ять Порядків, зокрема, формування тарифів на теплову електроенергію, її виробництво, транспортування і постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячою водою.

На думку правозахисника Юрія Кальченко, "оскільки наші комунальні підприємства є монополістами, я б ці тарифи відніс до соціальних гарантій і в законодавчому порядку "прив'язав" їх до мінімальної заробітної плати. Тоді відпаде потреба в численних комісіях, перевірках і нагляді. Але для цього повинна бути політична воля "працювати для народу".

Як говорить заступник директора Інституту регіональної політики Віктор Слиш, "постанова Кабінету Міністрів України № 869 від 1 червня 2011 особливих нововведень в порядок формування тарифів на житлово-комунальні послуги не внесла. Дана постанова об'єднала раніше чинні постанови, прийняті в 2006 році урядом Ю. Єханурова № 955,959,1010 і ряд інших, які регламентували порядок розрахунків тарифів окремо на тепло і гарячу воду, водопостачання і водовідведення, утримання будинків і прибудинкових територій".

За словами експерта, "дія цієї постанови жодним чином не вплине на вирівнювання цін на житлово-комунальні послуги між регіонами України, районами, містами та іншими населеними пунктами, про що ставив завдання президент України В. Янукович. Навпаки, введення в дію зазначеної постанови призведе до значного підвищення тарифів та збільшення різниці між ними по різних територіях. У постанові КМУ № 869 вилучена норма встановлює раніше ціни на послуги для трьох категорій споживачів-населення, бюджету та інших. Оскільки в 50-70% тариф для населення був нижчим і компенсувався за рахунок завищення тарифу для господарюючих суб'єктів, то тепер тариф для населення зросте".

"Слід зазначити, що постанова КМУ 869 суперечить цілому ряду законів України:" Про місцеве самоврядування в Україні "," Про житлово-комунальні послуги "," Про приватизацію державного житлового фонду "та інших. У постанові чітко не прописана обов'язковість включення в тариф тих складових, які впливають на його ціну. Наприклад, прибирання сходових майданчиків, підвалів, обслуговування номерних знаків, відсотків по кредитах, узятих підприємством представляють послугу, суми на преміювання, доплати та ін стимулюючі виплати працівникам підприємств. І найголовніше - житлово-комунальні послуги , затвердження тарифів на них це виключна компетенція органів місцевого самоврядування тому постанова КМУ № 869 є ні чим іншим як втручання держави в їх повноваження, що суперечить Конституції України ", - відзначає Слиш.

За його словами, "у держави досить важелів впливати на формування тарифів у ЖКГ через звільнення від ПДВ, податку на прибуток, зменшення тяганини при отриманні та вартості ліцензій, встановлення рентабельності для енергопостачальних організацій при формуванні тарифів на енергоносії, які споживаються ЖКГ, і навіть переведення ЖКГ на спрощену систему оподаткування. Викликає сумнів компетентність осіб готували цю постанову, а також наявність в уряду стратегії в питаннях реформування системи ЖКГ".
Переглядів: 1971 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0