Управління ЖКГ
Вівторок, 30.04.2024, 13:31
Меню сайту
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Яка проблематика потребує найбільшої уваги?
1. Стан доріг
2. Благоустрій
3. Обслуговування та ремонт житла
4. Екологія
5. Водопостачання та водовідведення
6. Теплопостачання
7. Бродячі тварини
8. Вивезення ТПВ
Всього відповідей: 2
Головна » 2010 » Вересень » 9 » У Мінжитлокомунгоспі відбувся круглий стіл на тему: “Шляхи вирішення основних проблемних питань створення та діяльності ОСББ”
12:00
У Мінжитлокомунгоспі відбувся круглий стіл на тему: “Шляхи вирішення основних проблемних питань створення та діяльності ОСББ”
Під головуванням заступника Міністра з питань ЖКГ Віталія Шаповаленко 7 вересня у конференц-залі Мінжитлокомунгоспу відбувся круглий стіл на тему: "Шляхи вирішення основних проблемних питань створення та діяльності ОСББ”.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів МінЖКГ, представники Мінюсту, Мінрегіоналбуду, Держкомзему, ПДА, Держкомпідприємництва, експерти Інституту місцевого розвитку, ГМ ОПОРА, експерти проектів міжнародної технічної допомоги, голови ОСББ та представники органів місцевого самоврядування.
 
Учасники розглянули актуальні питання щодо створення та функціонування ОСББ, зокрема: проблемні питання, які можуть виникнути в ході створення ОСББ, формування ОСББ на базі кількох будинків, членство в ОСББ, "балансоутримування”. Особливу увагу присутні приділили розгляду типової помилки розгляду об’єднання співвласників багатоквартирного будинку як виконавця житлово-комунальних послуг.
 
Формування відповідального власника житла визначено одним із пріоритетних напрямків житлово-комунальної політики України, сьогодні спостерігається стійка тенденція збільшення кількості ОСББ.

 - Станом на 1 серпня 2010 року в Україні сформовано 11 144 ОСББ, більше 900 з яких - в цьому році. Програмою реформування та розвитку ЖКГ у 2010 році поставлене завдання збільшити кількість ОСББ до 11 215 одиниць і в нас ще є час, аби виконати це завдання» - наголосив заступник Міністра Віталій Шаповаленко.

Загалом програма реформування та розвитку ЖКГ передбачає поетапний ріст кількості об'єднань співвласників багатоквартирних будинків до 45 530 об'єднань до 2014 року. Темпи створення об'єднань співвласників багатоквартирного будинку різні.

  - Найбільш активні міста – Дніпропетровськ та Вінниця. Міністерство з питань житлово-комунального господарства України всіляко сприяє процесу створення ОСББ: на 2011 р. Мінжитлокомунгосп підготував бюджетну заявку в цілому по програмі реформування на суму 5 млрд. 900 млн. грн, в т.ч. на підтримку ОСББ - 2 млрд. 60 млн. грн. Крім того, зараз підготовлений законопроект про внесення змін до закону про ОСББ, який вже пройшов перше читання - зазначив Віталій Шаповаленко

 

Створення сприятливих умов для ОСББ забезпечить розвиток ефективного механізму прийняття рішень співвласниками щодо утримання та управління спільним майном багатоквартирного житлового будинку. В ході засідання круглого столу вирішили, що для цього необхідно ліквідувати основні перешкоди при створенні та діяльності ОСББ, якими є:

- обмеженість доступу до інформації про ОСББ;

- перепони для створення ОСББ на базі кількох будинків;

- неефективність витрат на створення та діяльність ОСББ у невеликих багатоквартирних будинках;

- відмова окремих державних податкових інспекцій у включенні ОСББ до Реєстру неприбуткових організацій (установ);

- невизначений обсяг змін, які можна вносити до типового статуту під час складання статуту для конкретного ОСББ;

- наявність у законодавчій базі термінів "утримання на балансі", "балансоутримувач", які неправильно відображають роль ОСББ та породжують проблеми з управлінням багатоквартирним будинком і нав'язування ОСББ невластивих функцій виконавця житлово-комунальних послуг;

- труднощі з отриманням об'єднанням від органу місцевого самоврядування чи підприємства, яке забезпечувало утримання будинку, технічної документації щодо нього;

- визнання ОСББ виконавцями житлово-комунальних послуг;

- невизначений статус майна ОСББ як юридичної особи;

- труднощі з відшкодуванням пільг та субсидій якщо розмір внесків (платежів) ОСББ.

  Про все це говорили у своїх виступах учасники круглого столу. На завершення засідання круглого столу учасники прийняли відповідну резолюцію, у який визначили першочергові завдання (кроки) для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, фахівців житлово-комунального господарства, керівників ОСББ, виконання яких розвине сприятливі умови для створення ОСББ в Україні.
Переглядів: 742 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0